Middagstips

Ønsker du å lage knallgode og enkle middagsretter med hval? Nedenfor kan du finne deilige middagstips til deg og dine. Vel bekomme!

Norsk Hval kan brukes i alt fra hverdagslige middagsretter til mer festlige anledninger. Hvalkjøtt kan enten slenges på grillen eller anvendes i sushi, taco, wok, gryteretter og smakfulle lunsjsalater. Mulighetene er mange, men felles for alle er at de er sunne, enkle, raske og supergode!

Sunne middagstips

Hval blir ofte sett på som den sunne miksen av kjøtt og fisk fordi har en god sammensetning av næringsstoffer. Ifølge ernæringsekspert Lise von Krogh er hvalkjøttet en rik kilde til jern og Omega-3 fettsyrer, noe man ikke kan si for verken vanlig kjøtt eller fisk. Hvalbiffen er også særdeles rik på vitamin D, vitamin B12 og mineralet selen. Kombinert det riktige tilbehøret er hvalkjøtt derfor en suveren middag!

Nedenfor finner du noen gode og smaksrike middagstips med hval.

Chilli con carne

Gryteretter er sunn og deilig hverdagskost. Her har du middagstips til en rask gryterett som er perfekt til en sen høstkveld!

Dette trenger du:

4 porsjoner

500 g hvalkjøtt i små terninger 2 hakkede løk
4 ss olje
2 fedd finhakket hvitløk

1 boks grovhakkede tomater
2 hele finhakkede chillipepper (evt. 2 ss chilikrydder)
2 ss frisk oregano (evt. 2 ss tørket)
2 bokser tomatbønner
1 rød paprika i strimler
1 grønn paprika i strimler
Salt og pepper

Slik gjør du det:

  • Skjær hvalkjøttet i små terninger eller kjør det raskt i en food processor, slik at det blir grovmalt.
  • Brun kjøtt og løk i olje i en dyp panne. Tilsett hvitløk, tomater, chilipepper, oregano og tomatbønner.
  • La alt småkoke noen minutter. Ha til slutt i rød og grønn paprika og kok videre i 1–2 minutter.
  • Smak til med salt og pepper.

Hval i wok

Det er heller ikke vanskelig å prøve seg på en orientalsk vri på hvalkjøtt med jasminris.

Dette trenger du:

4 porsjoner, ca. 30 min.

600 g hvalkjøtt i strimler
1 rød paprika i strimler
3 stilker stangselleri i biter 10 sjampinjong i skiver
1 liten boks bambusskudd i biter
1 løk i skiver
3–4 ss soyaolje
1 ts revet ingefær
0,5 dl soyasaus
1 ts maisennamel
1 dl grønnsakbuljong
Salt og pepper

Slik gjør du det:

  • Varm oljen i en wok eller stekepanne med høye kanter. Ha i kjøttet og stek det raskt til det er brunt. Dryss over litt salt og pepper.
  • Ta det ut av pannen og hold det varmt.
  • Stek grønnsakene raskt på god varme til de er myke.
  • Rør sammen ingefær, soyasaus, buljong og maisennamel. Ha blandingen opp i pannen og la det hele koke opp. Smak til med salt og pepper.
  • Legg i det ferdigstekte kjøttet og server med nykokt jasminris.

 

Hval med norsk spekeskinke og sitrontimian

En tradisjonsrik rett for festlige anledninger. Tips: varier tilbehøret etter ønske!

Hval med norsk spekeskinke og sitrontimian. Spørsmål og svar.

Umami Harstad AS www.umamiharstad.no

Dette trenger du:

Hval med spekeskinke
og sitrontimian
600 g renskåret hvalkjøtt
100 g langtidsmodnet speke- skinke, gjerne St.Kristina eller Tind

3–4 kvister sitrontimian 1 fedd hvitløk
1/2 sitron
Grovkvernet pepper Salt

Mandelpotet gnocchi

1/2 kg mandelpoteter
1 egg
130 g mel
60 g revet parmesan eller gjerne norsk hvit og fast geitost salt og nykvernet sort pepper etter smak

Slik gjør du det:

Hval med spekeskinke og sitrontimian

  • Skjær kjøttet i loins på 8–10 cm tykkelse og krydre godt med salt og pepper.
  • Kutt hvitløken smått og gni den på kjøttet sammen med sitronzest og finkuttet sitrontimian.
  • Spekeskinken kuttes i løvtynne skiver og rulles stramt rundt hvalkjøttet slik at det er et jevnt lag rundt alt kjøttet.
  • Pakk det hele inn i plastfilm og stram til en fast rullade, knyt i endene og la ligge i sirkulator eller vannbad på

54 grader i 60–70 minutter. Pakk kjøttet ut av filmen og brun i stekepanne til skinken er gylden før servering.

Mandelpotet gnocchi

  • Skrell og kok mandelpotetene møre. Sil av alt vannet og damp dem tørre før de knuses helt i en bolle og blandes sammen med egg, hvete­mel og revet ost. Kna forsiktig sammen til en jevn deig og smak til med salt og pepper. T
  • rill deigen i pølser og kutt små avlange biter. Press dem sammen med fingrene på midten og kok dem i lettsaltet vann.
  • Gnocchiene er klare når de flyter opp. La de renne av på et papir før de stekes gylne i panne med brunet smør. Riv parmesan eller annen god fast ost over.

Server kjøttet i gode stykker med gnocchi, brokkoli, salt­bakte rødbeter og gjerne litt brunet smør med sitrontimian som sjy.

 

Hvalgryte som biff Bourgogne

Hvalgryte som biff Bourgogne er perfekt til å servere gjester. Gryta kan gjerne lages et par dager i forveien, da smaker den enda bedre!

Hvalgryte som biff bourgogne

Dette trenger du:

600 g Norsk Hval 200 g bacon
1 gulrot
4 sjalottløk

1/2 purreløk
Fersk timian
Fersk rosmarin
15-20 små cherrytomat 5 dl viltkraft

2 dl rødvin Smør Hvetemel Sukker
Salt og pepper

Slik gjør du det:

  • Skjær hvalkjøttet i grove terninger. Brun kjøttet raskt på sterk varme før du tilsetter kuttet bacon og lar det frese lett. Hell kjøtt og bacon over i en ildfast from. Ha litt mer olje i stekepanna. Utnytt smaken som blir igjen i panna (ikke vask), nå skal grønnsakene stekes.
  • Kutt gulrot, sjalottløk og purreløk i grove biter og ha rett i steikepanna. Kutt opp litt fersk timian og rosmarin og ha sammen med grønnsakene. Fres til grønnsakene er gylne og hell dem over kjøttet i formen. Ha i cherrytomat , en ss smør og ei klype sukker i stekepanna og la det frese lett til tomatene blir blanke og sukkeret er karamellisert.
  • Nå til­ settes også disse i den ildfaste formen. Hell viltkraft over kjøtt og grønnsaker og visp inn 3 ss hvetemel i rødvinen før også den helles over kjøttet. Bland det hele godt.

Sett gryten i ovnen på 175 grader i minimum en time. Server gjerne med potetpure eller ris. Denne gryten kan gjerne lages et par dager i forveien og varmes opp før servering, smaken blir bare enda bedre.

Oppskrift: http://umamiharstad.no/

 

For flere deilige middagstips med Norsk Hval, se oppskriftsiden på våre hjemmesider. 

Vel bekomme!