Hvaltataki nikkei style

Made by nature

Ikon: Stoppeklokke
30 min
Enkel
Middels
Avansert
Hvaltataki nikkei styleHvaltataki nikkei style

Hvaltataki nikkei style

Denne retten er en skikkelig Umami-bombe, som også er lett å lage. – Hvaltataki passer til forrett eller som en herlig sommerlig hovedrett, sier den kjente sushi-kokken Jonathan Romano.

Dette trenger du til fire porsjoner:

600g Hvalkjøtt (Tataki)
0,5 stk Sommerkål
2 ss Søl (Lilla sjøalge)
0,5 bunt Gressløk til olje
1 stk Paprika til olje
0,5 ts revet hvitløk
1 stk Thai chili (en sterk type)
4 stk Vårløk
Strimlet Nori blader
Sesamfrø
Tangsalt

Tips:

Passer perfekt som forrett eller som en sommerlig hovedrett.

Slik gjør du det:

Nikkei er en matstil som ble til når Japaneren bosatte seg i Peru. Jonathan sier han har tillatt seg å lage en fusjon av Nikkei med norske råvarer. Her bruker han tradisjonsrike råvarer som hval, sjøtang, sommerkål og gressløk. I tillegg får den også innslag av ulike råvarer for å skape en mer dynamisk rett, som paprika og sitron. Denne retten er en skikkelig Umami bombe også er den lett å lage. Denne passer til en forrett eller som en herlig sommerlig hovedrett. Her er det bare å glede seg!

Oljene/tilbehøret:

Vi begynner med oljene. Hvis dette blir for vanskelig så kan man også lage en litt grovere versjon som også smaker like godt. Brenn paprikaen med en skibrenner til den blir helt svart. Skrell den og ha den i en foodprosessor/blender sammen med chili, hvitløk og en nøytral olje som rapsolje. Kjør den forsiktig og speed opp etterhvert. Hell innholdet i en liten bolle og la bunnfallet synke over natten. Så bruker du kun den røde oljen som du smaker til med salt og pepper. Gressløkoljen tilberedes med at man kjører med olje og vann i en foodprosessor/blender også helles den over i en liten saus pannen og kokes ned til vannet har fordampet, det tar ca 6 min på middels varme. Da får du en konsentrert gressløksolje.  

Hvalkjøttet:

Pannestek eller flamber hvalkjøttet. Kutt opp kjøttet i skiver og fordel det likt på tallerken. Finsnitt sommerkålen i tynne «englehår» og ha det i en bolle. Her kan man gjerne bruke mandolin hvis man har det. Hakk opp chili, Søl og tilsett det i kålen. Skvis sitron saft over og smak til med tangsaltet.  Ta frem Nori bladene og finstrimlet dem ved å bruke en skarp kniv.

Legg kjøttet på tallerkenen først og saus over med både paprika-gresskaroljen. Dekk hvalen med sommerkålen som er ferdig marinert og dryss over den finsnittet Nori blader.

Flere OPPSKRIFTER