Grillet hval med potet og sellerirot

min.

Enkel

Prøv kokkelandslagets Gunnar Jensens grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus med ramsløk. Enkel å lage, og smaker himmelsk.

Dette trenger du til fire porsjoner:

Syltet potet:
16 stk små poteter
2 dl vann
2 dl sukker
2 dl eddik 7%
1 ts korianderfrø
½ ts hel sort pepper
½ ts gule sennepsfrø
2 stk laurbærblad

Rømmesaus:
2 dl helmelk
2 dl sæter rømme eller creme fraiche
½ ts salt
Pepper
1 dl ramsløkolje ev 50 g finhakket ramsløk.

Grillet hval:
Beregn 180-200 g hvalkjøtt per person skjært i ca 2-3 cm tykke skiver
Solsikkeolje til steking

Tips:

Lag bakt sellerirot og syltet potet i forveien!

Slik gjør du det:

Bakt sellerirot:
Start med å bake selleriroten. Skjær skallet av roten og ha den på plastfolie, drypp over 1 ss med god olivenolje og en god klype salt. Pakk den godt inn i folien og sett den i stekeovnen på 180 grader i 1,5 – 2 timer – dette kommer an på størrelsen på sellerien. Den er ferdig når du kan stikke en nål eller en liten kniv i riten uten at du kjenner motstand. La avkjøle noe før servering. Denne kan også lages i forveien. Så deler man den i biter og varmer opp i stekoven ved servering.

Syltet potet:
Kok gode små poteter møre i lettsaltet vann. Avkjøl og del potetene i to. Kok opp vann, sukker, eddik og krydder. Hell dette over potetene og la de sylte minimum 2 timer. Dette kan med fordel lages dagen i forveien. Holder seg godt på kjøl en ukes tid.

Rømmesaus:
Ha melk, rømme og salt i en kasserolle og kok opp. Bruk en stavmixer til å blende sausen glass. Ved servering vend inn oljen eller ramsløken.

Grillet hval:
Beregn 180-200 g hvalkjøtt per person skjært i ca 2-3 cm tykke skiver.
Solsikkeolje til steking.
Varm grillen, grillpanne eller en stekepanne. Ha i solsikkeolje og stek hvalbiffen ca 1,5-2 minutter på hver side. Hvil kjøttet ca 4-5 minutter før servering.