Grillet hval med potet og sellerirot

Made by nature

Ikon: Stoppeklokke
25 min
Enkel
Middels
Avansert
Grillet hval med potet og sellerirotGrillet hval med potet og sellerirot

Grillet hval med potet og sellerirot

Prøv kokkelandslagets Gunnar Jensens grillet hval med syltet potet, bakt sellerirot og rømmesaus med ramsløk. Enkel å lage, og smaker himmelsk.

Dette trenger du til fire porsjoner:

Syltet potet:

16 stk små poteter
2 dl vann
2 dl sukker
2 dl eddik 7%
1 ts korianderfrø
½ ts hel sort pepper
½ ts gule sennepsfrø
2 stk laurbærblad

Rømmesaus:

2 dl helmelk
2 dl sæter rømme eller creme fraiche
½ ts salt
Pepper
1 dl ramsløkolje ev 50 g finhakket ramsløk.

Grillet hval:

Beregn 180-200 g hvalkjøtt per person skjært i ca 2-3 cm tykke skiver
Solsikkeolje til steking

Tips:

Lag bakt sellerirot og syltet potet i forveien!

Slik gjør du det:

Bakt sellerirot:

Start med å bake selleriroten. Skjær skallet av roten og ha den på plastfolie, drypp over 1 ss med god olivenolje og en god klype salt. Pakk den godt inn i folien og sett den i stekeovnen på 180 grader i 1,5 – 2 timer – dette kommer an på størrelsen på sellerien. Den er ferdig når du kan stikke en nål eller en liten kniv i riten uten at du kjenner motstand. La avkjøle noe før servering. Denne kan også lages i forveien. Så deler man den i biter og varmer opp i stekoven ved servering.

Syltet potet:

Kok gode små poteter møre i lettsaltet vann. Avkjøl og del potetene i to. Kok opp vann, sukker, eddik og krydder. Hell dette over potetene og la de sylte minimum 2 timer. Dette kan med fordel lages dagen i forveien. Holder seg godt på kjøl en ukes tid.

Rømmesaus:

Ha melk, rømme og salt i en kasserolle og kok opp. Bruk en stavmixer til å blende sausen glass. Ved servering vend inn oljen eller ramsløken.

Grillet hval:

Beregn 180-200 g hvalkjøtt per person skjært i ca 2-3 cm tykke skiver.
Solsikkeolje til steking.
Varm grillen, grillpanne eller en stekepanne. Ha i solsikkeolje og stek hvalbiffen ca 1,5-2 minutter på hver side. Hvil kjøttet ca 4-5 minutter før servering.

Flere OPPSKRIFTER