Hva er bærekraftig mat?

Made by nature

Ikon: Stoppeklokke
Enkel
Middels
Avansert
Hva er bærekraftig mat?Hva er bærekraftig mat?

Hva er bærekraftig mat?

Bærekraftig mat er basert på bærekraftig matproduksjon og fraktes via miljøvennlig transport. Der maten har kortere reisevei vil produksjonen være mer bærekraftig og miljøvennlig. For at vi skal kunne leve etter bærekraftige prinsipper, er det derfor viktig at vi utnytter de nasjonale ressursene vi har tilgang på – som for eksempel hvalkjøtt.

Hvalkjøtt og hvalkvote

Fangst av vågehvalen har vært vanlig langs den norske kysten i århundrer, og ifølge forskere har man sett at vi jaktet hvalen så tidlig som på 800-tallet. Men etterhvert som årene gikk, har vi i de moderne tider begynt å spise mindre og mindre hval.

Dagens hvalkvote er uendret fra fjoråret, som er på 1278. I løpet av 2020 ble det likevel bare fanget 503 hvaler, etter nøye regulerte og strenge krav.

Vi ligger altså langt under dagens hvalfangkvote. Kvoten er satt som et mål og en del av bærekraftig fangst som sikrer bestanden, næringen og økosystemet.

Kjøtt som er både sunt og bærekraftig

I tillegg til at du får kortreist og bærekraftig mat ved å spise hvalkjøtt, vil du i tillegg få i deg en mengde viktige næringsstoffer som kroppen behøver.

Hvalkjøtt inneholder nemlig næringsstoffer som:

  • Omega 3 med de helseriktige stoffene DPA og EPA.
  • Jern
  • Vitamin A
  • Vitamin D
  • Mye av vitaminer fra B-gruppen som B6 og B12.

Ønsker du å spise mer bærekraftig og mindre kjøtt, kan hvalkjøttet være et sunt og næringsrikt alternativ.

Tilberedes som vanlig kjøtt

Hvalkjøttet er enkelt å anvende, og tilberedes som vanlig rødt kjøtt. Med hvalkjøtt i frysen eller kjøleskapet, vil du alltid ha en god rett tilgjengelig. Kjøttet kan benyttes i retter som:

  • Taco
  • Kjøttkaker
  • Biff
  • Sushi
  • Gryteretter

Og mye mer!

Kjøttet er fantastisk mørt og enkelt å jobbe med. Vi er heldige som har tilgang på så eksklusivt kjøtt som kommer rett fra Norges kyst.

Spis mer vilt kjøtt – fra havet!

Hvalsesongen varer fra april til august/september. Merkevareforeningen for Norsk Hval ønsker et større fokus på hvor enkelt og fantastisk godt det er med hvalkjøtt. Kjøttet er bærekraftig, sunt og kan anvendes i de aller fleste matretter. Hvalkjøttet inneholder alle de unike fordelene som både viltkjøtt og sjømat har. Derfor har vi satt i gang kampanjen “Spis mer vilt kjøtt – fra havet”.

Om Norsk hval

Merkevareforeningen er en ideell organisasjon som driver informasjons- og markedsarbeid, samt andre salgsfremmende tiltak på vegne av hvalnæringen i Norge. Vi arbeider gjennom merkevaren Norsk Hval, med hvalnæringen som oppdragsgiver og forbrukeren som målgruppe.

Foreningen har, i samarbeid med hvalnæringen og Standard Norge, utviklet felles kvalitetstandard for fangst, produksjon og distribusjon av hvalkjøtt. Dette gjøres for å gi forbrukeren produkter av utmerket og stabil kvalitet. Kvalitetsmerket «Norsk kvalitetshval» er forbrukers garanti på at kjøttet er produsert etter denne strenge kvalitetstandarden.

Ønsker du å vite mer eller har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss på Facebook eller på mail.

Flere OPPSKRIFTER