Å lage en deilig og smakfull middag av hval kan gjøres kjapt og enkelt. Kokkelandslagets Gunnar Jensen viser oss hvordan i denne filmen og oppskriften med lettstekt hval!
Dette trenger du til fire porsjoner:
Ingefærgele:
4 gelatinplater
40 g ingefær
2 dl vann
2 ss sukker
Ramsløkmajones:
1 eggeplomme
1 ts dijon sennep
1 ts hvitvinseddik
1 ts sitronsaft
1 ss vann
2 dl ramsløkolje – se oppskrift
Salt
Ramsløkolje:
200 g ramsløk – vasket
2 dl solsikkeolje
Se kokkelandslagets Gunnar Jensen tilberede lettstekt hval:
Tips:
Beregn omlag 60 gram hvalkjøtt per person. Denne retten er best med den rå kjernen på kjøttet.
Slik gjør du det:
Ingefærgele:
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann. Skjær ingefær i skiver og ha i vannet. Tilsett sukker og gi det et oppkok, la simre ca 3 minutter. Avkjøl noe og ha i gelatinen. Sil og ha i en beholder, sett i kjøleskap til den er stiv.
Ramsløkmajones:
Visp sammen eggeplomme, sennep, vann, sitronsaft, salt og vineddik. Spe i oljen litt og litt til majonesen emulgerer, blir majonesen litt tynn så kan man spe i litt mer olje. Smak til med salt og syre.
Ramsløkolje:
Ha olje og ramsløk i en blender og blend på full fart i 5 minutter. Ha over i en kasserolle og gi det et raskt oppkok. Sil og avkjøl. Oppbevares best i en mørk beholder i kjøleskap. Bland sammen 3 ss soyasaus og 2 ss sesamolje.
Lettstekt hval:
Brun hvalen på alle kanter og avkjøl raskt, dette for å unngå at varmen trekker for mye inn i hvalkjøttet. Denne retten er best med den rå kjernen på kjøttet.
Skjær kjøttet i 0,5 cm tykke skiver ved servering.